Functional storytelling

De enige echte

6 redenen om te lezen

Feiten, inzichten, overzichten, meningen & oordelen, adviezen en entertainment zijn de zes enige redenen waarom mensen je willen lezen en bekijken en naar je willen luisteren. Lees waarom en bekijk de voorbeelden. Het zijn allemaal oude artikelen van mij, maar nog steeds geldig als showcases van hoe je een verhaal (ook in een digitale wereld) kunt vertellen. Gebruik de 6 redenen in een model van functional storytelling en de focus komt automatisch te liggen op het doel en de lezersbehoefte van het verhaal.

feiten

Mensen zoeken naar feiten. Dingen die zijn gebeurd, gebeuren, zullen gebeuren en een effect hebben op hun leven, hun denken, hun zijn en wezen, … Bij voorkeur dingen die ze nog niet weten of kennen. Iets nieuws liefst.

inzicht

Mensen zoeken naar inzichten: dingen die ze nog nooit eerder hebben gezien en hen verlichten, hen inspireren, hen een geheel nieuw gevoel geven, … Of hen iets geeft om over te praten of er zich naar te gedragen. Iets dat hen emotioneel raakt of bij hen iets rationeels losmaakt.

 

overzicht

Mensen zoeken naar overzichten waarbij feiten, inzichten, adviezen en oordelen, meningen, … worden gestructureerd, vergeleken en verbanden worden getoond, … Overzichten geven mensen een gevoel van controle: ik weet er alles van (voorlopig toch).

opinie & oordeel

 

Mensen zoeken naar meningen en oordelen die hen op een kleurrijke manier feiten, inzichten en overzichten bieden. Niet neutrale, niet-objectieve, niet uitgebalanceerde maar rechtlijnige duidelijke gedachten, ideeën, oordelen in alle richtingen, … Opinies en oordelen afgestemd op of contrasterend met eigen gedachten, ideeën, oordelen, …

advies 

Mensen zoeken advies dat hen helpt in hun dagelijks leven: how-to’s en stapsgewijze handleidingen of gewoon uitgeschreven of geïllustreerd advies van iemand die weet hoe dingen moeten worden gedaan, bekeken en afgehandeld.

ENTERTAIN-

MENT 

Mensen zoeken de hele tijd naar entertainment. Niet alleen als entertainment op zich, maar ook entertainend gebrachte feiten, inzichten, overzichten, adviezen, opinies en oordelen: plezierig om lezen, met een gevoel voor humor, met een verrassende draai, met een aantrekkelijk formaat, …

Pin It on Pinterest